Parsel Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir taşınmaz söz konusu olduğunda, gayrimenkul sektöründe sıkça kullanılmakta olan parsel, parsel sorgulama kavramları karşımıza çıkmaktadır. Parsel sorgulama sistemi sayesinde ilgiler taşınmazın konumu sayesinde bilgi sahibi olabilmektedir. Bu sebeple oldukça önemi olan parsel sorgulama konusu yazının devamında açıklanacaktır. 

Ada Parsel Sorgulama 

İmar ve tapuyu konu alan ilgili kanunlarda parsel, üzerine imar mevzuatına uygun olarak yalnızca bir bina yapılabilecek şekilde bölünerek ayrılan toprak parçalarının her biri olarak adlandırılır. Parsel sorgulama sistemi, kamu kurumlarınca vatandaşlara sunulmuş bir hizmet olarak karşımıza çıkar. Bu hizmet sayesinde herhangi bir tapu müdürlüğüne gitmeye gerek olmaksızın, bir taşınmazı satın almak isteyen kişi ilgili taşınmazın parsel ve tapu bilgilerine ulaşabilmektedir. Bu parsel bilgilerinde taşınmazın cadde, sokak gibi konum bilgileri yer almaktadır. Bu sayede satın almak istediği taşınmaz hakkında kamu kuruluşlarınca sağlanan güvenli bilgilere ulaşan malik adayları, güvenli bir şekilde gayrimenkul ticaretinde bulunabilmektedir. 

Her taşınmaz bir il, ilçe, mahalle sınırlarında ve ada veya parsel üzerinde yer almaktadır. Parsel tüzel veya gerçek kişilere ait olabilirken ada kamuya yani devlete aittir ve dört yanı korunaklarla çevrelidir. Parseller topluluğu, adayı oluşturur ve parsel sorgu işlemlerinde mutlaka ada da yer alır. 

Ada Parsel Nedir? 

Öncelikle parselin ne olduğunu açıklamak yerinde olacaktır. Parseller, üzerine imar mevzuatına uygun biçimde yalnızca bir yapı inşa edilebilen bölünerek ayrılmış toprak parçasıdır. Ada; dört tarafı cadde, meydan demiryolu, sokak gibi doğal veya yapay engellerle çevrilmiş, birden çok parsel bulunduran parseller topluluğuna verilen isimdir. Her parselin büyüklüğü eşit değildir. Farklı alanlara sahip parseller olabilmektedir. Aynı zamanda bir parsele tek bir kişi tek başına sahip olabileceği gibi, birden fazla kişinin mülkiyetinde bulunması da mümkündür. Hem gerçek hem tüzel kişiler; tüzel kişilerin içinde bulunan hem özel hem kamu tüzel kişileri parsel sahibi olabilmektedir. Parseller iki farklı grupta incelenir:

  1. Kadastro Parseli: Kadastro çalışmalarının yapıldığı sırada oluşturulmuş, mülkiyeti tescilli bulunan parseller Kadastro parseli olarak adlandırılır. 
  2. İmar Parseli: İmar adaları içinde yer alan ve imar kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak düzenlenmiş kadastro parselleri imar parseli olarak adlandırılır. 

Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Parsel sorgulama işlemlerini tapu müdürlüğüne giderek yapmanın yanında, internet üzerinden yapmak da mümkündür. İnternet üzerinden yapılacak parsel sorgulama işlemleri hem E devlet Uygulaması üzerinden hem de Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. 

E devlet ile parsel sorgulamak için öncelikle TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapmak gerekmektedir. Sonrasında ekrandaki arama çubuğuna “tapu bilgileri sorgulama” kelimeleri yazıldığında  “https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama” sitesi ekrana gelecektir. Bu site üzerinden TC kimlik numarası ile eşleşen taşınmazlar var ise bilgisi ekrana gelecektir. Bilgilerin bulunduğu ekrandaki “detaylar” butonuna tıklandığında ise taşınmaz listesindeki taşınmazların il, ilçe, mahalle, köy bilgileri, taşınmazın tipi ve niteliği, parsele ait bilgiler ve harita uydu görüntüleri yer alacaktır. 

Tapu Kadastro Üzerinden Parsel Sorgulama 

TAKBİS yani Tapu ve Kadastro Bilgi sistemi üzerinden de parsel sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Bu siteye giriş için kimlik bilgisi ve şifre gerekmemektedir. TAKBİS’in internet sitesi veya uygulaması üzerinden parsel bilgileri sorgulanacak olan taşınmazın bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgileri girilerek bu bilgilerin detaylarına ulaşmak ve satın alınmak istenen taşınmazın size sunulan bilgileri ile kayıtlardaki parsel bilgilerinin uyuşup uyuşmadığı teyit edilebilmektedir. Konum bilgilerine tam olarak sahip olunmayan bir taşınmaz söz konusu ise sistemde alternatif olarak taşınmaz numarası ile sorgulama seçeneği de bulunmaktadır. Bu sayede parsel sorgusu yapılan taşınmazın komşu parsellerle birlikte detaylı görüntüsüne ulaşılabilmektedir. 

Tapu Kadastro Ada Parsel Sorgusu Nasıl Yapılır? 

Tapu Kadastro Bilgi Sistemi internet sitesine giriş yapılarak söz konusu ada parselleri sorgulamak mümkündür. Bunun için yapılması gereken şey ilk olarak sistemin sunduğu kullanım koşullarını okumak ve kabul ediyorum seçeneğine tıklamaktır. Daha sonra TC kimlik numarası ve şifre gibi bilgiler istenmeden sorgulanacak olan taşınmazın konum ve parsel bilgilerini girmek suretiyle detaylı bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır. Bu noktada alternatif olarak taşınmaz numarası ile sorgulama yapmak da mümkündür. Mobil cihazdan erişimde sol üstte bulunan yatay üç çizginin bulunduğu butona tıklayarak “İdari, adres, analiz, coğrafi” seçeneklerinden birini seçerek istenen bilgileri girmek sorgulama için yeterli olacaktır. 

Ada Parsel Sorgulama Programı Nasıl İndirilir? 

Ada Parsel sorgulamayı E devlet veya TAKBİS sistemini kullanarak web sitesi üzerinden yapmak mümkün olduğu gibi, TKGM’nin mobil veya web uygulamasını indirerek yapmak mümkündür. Mobil cihaz kullanırken telefon işletim sistemine göre Android ise Google Play Store, İOS ise Apple Store’a giriş yapın. Arama Çubuğuna “TKGM Parsel Sorgu” yazın. TKGM’nin parsel sorgulama işlemleri için geliştirdiği uygulamayı cihazınıza indirmiş olacaksınız. Bundan sonra herhangi bir taşınmaz ile ilgili ada parsel sorgulama işlemleri yapacağınızda mobil cihazınıza yüklenmiş olan uygulamaya tıklamak yeterli olacaktır.

Telefondan Parsel Nasıl Sorgulanır? 

Telefondan parsel sorgulamak için de bilgisayar kullanırken yapılan işlemler neredeyse aynen geçerlidir. Öncelikle telefonda kullandığınız arama motoru aracılığı ile e devlet web sitesine ya da TAKBİS’e giriş yapmalısınız. E Devlet’e giriş yaparken TC kimlik numaranız ve şifrenizi kullanmanız gerekecektir. Sonrasında arama çubuğuna tapu bilgileri sorgulama ya da benzer kelimeleri aratın. İlgili taşınmazın parsel, pafta bilgilerine ekrana gelen siteden ulaşmak mümkün olacaktır. Aynı şekilde TAKBİS’e giriş yaparak istenen bilgileri girmek suretiyle sorgulama yapabilirsiniz. TAKBİS’in geliştirdiği uygulamayı mobil yani telefondan Google Play Store ya da Apple Store üzerinden indirerek uygulamadan erişim sağlamak da mümkündür. 

CBS Üzerinden Parsel Sorgulama 

CBS, Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin kısaltılmış yazımıdır. Coğrafi Bilgi Sitemleri, temelini coğrafya bilimlerinden alır. Gündelik hayatın her alanında karşılaşılan mekansal konumların analiz işlemleri ile birlikte bilgi katmanları düzenleyerek haritalarda görselleştirme yapılmasını sağlamaktadır. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’na ait Coğrafi Bilgi Sistemleri internet sitesi üzerinden de parsel sorgulama işlemleri yapılması mümkündür. Bu siteye giriş yapıldığında diğer birçok işlemin yanı sıra Parsel Sorgulama’ya ait bir kısım bulunmaktadır. Bu kısma tıklamak sizi TKGM’nin parsel sorgulama ekranına yönlendirilecektir. Bu ekranda istenen bilgileri girmek suretiyle parsel sorgulama işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. 

Detaylı Parsel Sorgusu Nasıl Yapılır? 

Bir taşınmazı satın alacak olan ya da kendisine miras kalan yahut başka sebeplerle bir mülke ait ada parsel bilgilerinin detaylarına ulaşmak isteyen kimseler, detaylı parsel sorgusu nasıl yapılır? şeklinde araştırma yapmaktadır. Parsel sorgusu yapmanın birden çok yolu bulunmaktadır. Tapu Müdürlüklerine gidip istenen bilgileri ilgili memura vererek bilgi alınabileceği gibi, Google’a “Tapu Parsel Sorgulama” yazarak internet üzerinden erişim sağlamak da mümkündür. Kendi mülkünüz olan bir taşınmaza ait tapu bilgileri e devlette bulunacağından e devlet üzerinden sorgulanabileceği gibi, il, ilçe, mahalle, adres bilgileri girilerek TKGM sitesinden parselle ilgili detaylara ulaşmak da mümkün olacaktır. Bu şekilde komşu parsellerle birlikte ilgili parselin harita bilgilerini görüntülemek ve detaylı bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır. Detaylı parsel sorgusu sayesinde taşınmazlarla ilgili yapılacak işlemlerde güvenlik sağlanması oldukça kolaylaşmıştır. 

3D Parsel Sorgulama 

Gerek 3D parsel sorgulama işlemleri gerekse tapu başvuru sorgulaması yapma gibi bir mülke ilişkin birçok işlem TKGM’nin internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Aşağıdaki adımlar izlenerek 3D parsel sorgulama yapılması mümkündür.

  1. TKGM’ye ait resmi web sitesine tıklayın.
  2. “İdari” kısmına tıklayarak il, ilçe, mahalle bilgilerini ve parsel bilgileri kısımlarını doldurun 
  3. Sorgulama butonuna tıklayın
  4. Kayıtlar ekranda belirecektir. İlgili kayıtları buradan inceleyebilir, harita üzerinden ilgili parseli dolaşabilirsiniz. Uydu fotoğraflarına da bu bölümden ulaşılabilecektir.  Çeşitli harita sağlayıcılarını desteklemesi sebebiyle arazi ve uydu görüntülerine kolayca bu siteden ulaşılabilmesi vatandaşlar bakımından oldukça pratik ve güvenilir bir yoldur.

Yorum yapın

Bizi Arayın