Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır konumuzla sizlerleyiz. Trafik kazaları günümüzde sıklıkla yaşanmaktadır. Trafik kazalarında oluşan maddi kayıpları maddi tazminat davaları ile kusurlu taraftan alabilirsiniz. Trafik kazalarına karışan kişilerin araçlarında oluşan piyasa değer kayıplarını araç değer kaybı davası ile alınması mümkündür. Değer kaybı davası, trafik kazası sonucunda açılan bir tazminat davasıdır. Araç değer kaybını kusurlu olan taraf öder.
Araç değer kaybı başvurusu yapılmadan önce aracınızın hasar dosyasının tamamlanmış olması gerekmektedir. Hasar miktarı kesinleşmeyen araç için değer kaybı miktarı belirlenemez. Değer kaybı davası açabilmek için bir diğer şart değer kaybı talebinin ilgili sigorta şirketine yapılmış olmasıdır.
Araç değer kaybı başvurusu pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Bu yazımızda bu başvurunun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Araç değer kaybı başvurusu kaza ile ilgili evraklar ile hatalı olan aracın sigorta şirketine yapılmalıdır. Sigorta şirketine yapılan başvurular yazılı olarak yapılmalıdır. Sigorta şirketine başvuru yaparken aşağıdaki evraklar ile işlem yapılmalıdır;
- Araç değer kaybı eksper raporu,
- Kaza tespit tutanağı,
- Aracın hasar ve onarım fotoğrafları,
- Sigortalı ve mağdur poliçe bilgileri,
Mağdur kişiler yukarıda belirttiğimiz evraklar ile sigorta şirketlerine başvuru yapabilirler. Kişiler konunun teknik ve zorlu yönleriyle uğraşmaktansa bu konuları avukatlar ile takip etme yolunu seçmektedir. Avukatlar vekaletname ile müvekkillerinin araç değer kaybı başvurularını yapabilmektedir. Araç değer kaybı davalarında sigorta şirketine başvuru aşamasından davanın tamamlanma sürecinin sonuna kadar uzman sigorta avukatları ile çalışılması tavsiye edilmektedir.
Sigorta şirketlerinin kendilerine yapılan araç değer kaybı başvurularını 15 gün içerisinde değerlendirip, sonuçlandırılması gerekmektedir. 15 gün sonrasında mağdur kişilerin araç değer kaybı talepleri olumlu sonuçlanmaz ise kişiler dava yoluna gidebilmektedir. Araç değer kaybı davası Asliye Ticaret Mahkemelerinde açılabilir. Değer kaybı taleplerine ilişkin konular Sigorta Tahkim Komisyonunda da çözüme kavuşturulmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonundaki komisyon hakemleri değer kaybı taleplerini inceleyip, ortalama 6 ay içerisinde karara bağlanmaktadır. Araç değer kaybı taleplerinin Sigorta Tahkim Komisyonunda takip edilmesini tavsiye ediyoruz.
E devletten araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır ?
E devlet üzerinden araç değer kaybı başvurusu yapılabileceğini düşünen kişiler bu konuda araştırmalar yapmaktadır. Araştırmaları sonucunda e-devlet sisteminden değer kaybı başvurusunun yapılamadığını öğrenmektedirler. E-devlet sisteminden araç değer kaybı için eksper ataması yapılmaktadır. Yapılan eksper atamaları Sigorta Bilgi ve Denetim merkezi tarafından yapılmaktadır. Araç değer kaybı ve Trafik kazası hasarı için e-devlet sisteminden eksper ataması yapılmaktadır.
Eksper ataması talep eden mağdur kişiler kaza ve araç bilgileri için eksper raporu talep edebilir. Hazırlanan eksper raporu ile sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir. E-devletten eksper raporu alabilmek için aşağıda belirttiğimiz adımların izlenmesi gerekmektedir.
E-devlet sistemine mağdur aracın sahibinin T.C. kimlik nosu ile giriş yapılır. E-devlet eksper atama sisteminde öncelikle talep edilen raporun hasar raporu mu yoksa değer kaybı raporu mu olduğu belirtilir. Sonrasında kazaya karışan araçların poliçe ve hasar bilgileri sisteme tanımlanır. Atanmayı talep eden kişi mağdur aracın sahibi ise Mağdur/Sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi olarak e devlet sisteminden seçilmelidir. Eksper ataması sisteme kayıtlı eksperler arasından sıra usulüne göre yapılmaktadır. Eksper ataması sonrasında talep edilen değer kaybı raporu atanan eksper tarafından Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezinin sistemine yüklenmektedir.
Sigorta Bilgi ve Denetim merkezinden alınan değer kaybı için eksper raporu ile sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir. Başvuru sonucunda eksper raporunda belirtilen tutarın tamamını sigorta şirketleri başvuran kişiye ödeyebilirler. Eksper raporunda belirtilen tazminat tutarının tamamı kişiye ödenir ise kişinin dava açma hakkı yoktur. Eksper raporunda daha düşük miktarda ödeme veyahut ödeme yapılmadığı durumlarda kişiler sigorta şirketlerine araç değer kaybı tazminatı davasını açabilirler.
Araç değer kaybı için hangi evraklar gerekli?
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ve Araç değer kaybı başvurusunda bulunabilmek için hazırlanması gereken evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar sigorta şirketine yazılı bir şekilde iletilmelidir. Araç değer kaybı başvurusunda bulunabilmek için uzman sigorta eksperlerinin ilgili kaza ile ilgili eksper raporuna ihtiyaç bulunmaktadır. Eksper raporu değer kaybı talebine ilişkin hazırlanmalıdır.
Hasarın gerçekleştiği kazanın tespit tutanağı da mutlaka sigorta şirketine gönderilmelidir. Aracın hasar gören kısımlarının fotoğrafları dosyaya eklenmelidir. Hasara sebep olan aracın sigorta poliçesinin detayları değer kaybı başvurusunda yer alması gerekmektedir.
Avukat ile takip edilen dosyalarda vekaletname örneğinin başvuru sırasında sigorta şirketine gönderilmesi gerekmektedir. Gerekli evrakların sigorta şirketine iletilmediği durumlarda değer kaybı başvurusu değerlendirmeye alınmaz.
Araç değer kaybı için gerekli evrakları maddeler halinde sıralayalım;
- Kaza tespit tutanağı (imzalı ve uygun şekilde doldurulmuş),
- Değer Kaybı eksper raporunun 1 örneği,
- Mağdur aracın ruhsat fotokopisi,
- Detaylı hasar görselleri, fotoğrafları,
- Mağdur kişinin T.C. kimlik numarası,
- Vekil ile temsil var ise; vekaletname, araç değer kaybı avukat ücreti için iban bilgileri ve avukat T.C. bilgileri,
Bu belgelerin tamamı ve değer kaybı talebini belirten açıklama ile sigorta şirketine değer kaybı talebi için başvurulabilir. Bu evraklar değer kaybı ödemesi almak için yeterlidir. Değer kaybı başvurusu kusurlu aracın sigorta şirketine yapılır. E-devlet üzerinden değer kaybı başvurusu yapılmaz. E-devlet üzerinden değer kaybı eksper raporu başvurusu yapılabilir. Sigorta şirketleri kendilerine yapılan değer kaybı başvurularını 15 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir. Başvuru sonrasında 15 günlük süre tamamlandığında mağdur kişiler değer kaybı alacağı için tazminat davası açabilirler.