Aile Hukuku

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Ne Kadar Sürer?

Anlasmali Bosanma Protokolu Ne Kadar Surer izmir nafaka avukati merve Kolman

Anlaşmalı boşanma protokolü ne kadar sürer? Anlaşmalı boşanma protokolü, eşlerin anlaşmalı boşanma davasının kabul etmelerine yönelik beyanlarını ve boşanmanın fer’ileri hakkında uzlaştıklarını gösterir maddeleri tam anlamıyla net bir şekilde belirlenmiş olan ve taraflar için bağlayıcı olan resmi bir belgedir.

Eşlerden birinin veya eşlerin birlikte anlaşmalı boşanma davasını açmasıyla aile mahkemesi her iki eşin de ıslak imzası ile onaylanmış olarak hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünü taraflardan ister. Protokolün anlaşmalı boşanma davasında onaylanması için hâkim protokolü hukuka uygun ve doğru bulmalıdır. Hatta boşanmanın fer’ilerine yönelik maddeleri uygun bulmaması halinde (nafaka, çocukla kişisel ilişki vb.) hâkimin protokolü kabul etmeme durumu dahi olabilir. Bu durumda hâkim taraflara yeniden duruşmaya kadar bir protokol hazırlayıp sunmalarını ister ya da duruşmada iken anlaşmalı boşanma protokolüne müdahale ederek değişiklikler yapar. En son doğru ve eksiksiz olarak sunulan anlaşmalı boşanma protokolü duruşmada taraflarca da aynen kabul edildiği takdirde hâkim tarafından boşanma kararı verilebilecektir. 

Anlaşmalı boşanma protokolü ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma davalarında süre çekişmeliye göre çok daha kısa olmakla beraber aynı zamanda daha az zahmetlidir. Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamak eğer eşler boşanma ve fer’ileri konusunda mutabık ise 1-2 saat sürecek olan bir süreçtir. Dava süreci ise anlaşmalı boşanmalarda 30 günlük bir tebligat aşaması sonrasında davanın açıldığı yerdeki mahkemelerin dava yoğunluğuna göre ortalama 40 gün olarak belirlenmiştir. Bazı durumlarda protokolün hâkim tarafından onaylanıp onaylanmaması ya da tarafların yeni eklemek istedikleri varsa koşulları, isteklerine göre 1 ay kadar daha uzayan davalarda görülebilmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda her detay için taraflar anlaşmak zorunda, velayet ile ilgili bir anlaşmazlık yaşanmamalı ayrıca tazminat ve nafaka alınıp alınmayacağı ve miktarı hususunda tam olarak bir anlaşma sağlanması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası tarafların her konuda anlaştığı ve pürüzlerin çıkmadığı ve bu sebeple de uzun sürmeyen bir boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanma davası türünde davanın kısa sürmesindeki en büyük etken karşılıklı tarafların irade beyanları ve tüm boşanma sonuçlarında uzlaşmış olmalarıdır. Bu şekilde boşanma davası çok kısa sürede sonuçlandırılabilmektedir. 

Anlaşmalı boşanmada protokol ne zaman verilir?

Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler, aralarında ya da alanında uzman bir boşanma avukatından destek alarak bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak, anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile bulundukları yerdeki adliyedeki tevzi bürosuna başvurarak ve gerekli olan harçları da ödemek suretiyle dava açabilme hakkına sahiptirler. Bunun için de anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve eki olarak yazılı anlaşmalı protokolü aslının, orijinal ıslak imzalı bir şekilde mahkemeye sunulması gerekir. Anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı, velayet ve nafaka ödemeleri gibi konular eşler arasında mutabık kalınmış bir şekilde anlaşmalı boşanma protokolünde düzenlenmiş olmalıdır. Ayrıca anlaşmalı boşanma dava dilekçesi sunularak açılan boşanma davasında sonradan mahkemenin vermiş olduğu duruşma gününe kadar da protokolün aslının sunulması mümkündür. Anlaşmalı boşanma protokolünün yazılı olması gerekmemektedir duruşma görülürken hâkim karşısında sözlü mutabakat da mümkündür. Anlaşmalı boşanma davasının nasıl açılacağı ve protokol hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin daha detaylı bilgi için anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? başlıklı makalemizi de okuyabilir daha kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

En hızlı boşanma ne kadar sürer?

En hızlı boşanma ne kadar sürer sorusuna cevap aslında anlaşmalı boşanma davası süresidir de diyebiliriz. Çünkü en hızlı şekilde boşanmak isteyen eşlerin seçmesi gereken dava yolu anlaşmalı boşanmadır. Fakat bunun için de eşlerin bazı şartları karşılamaları gerektiğini de bilmekte fayda vardır. Her iki tarafın da rızasının olması ile ancak açılabilen anlaşmalı boşanma davasında şartları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Öncelikle sonlandırılmak istenen evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.  
  • Eşler davayı ya birlikte açmalı ya da bu mümkün değilse de bir tarafın açtığı davayı diğerinin kabul etmesi gerekmektedir.
  • Her iki tarafın da eşit bir şekilde dinlenebilmesi için duruşmada tarafların hazır bulunması gerekmektedir. 
  • Anlaşmalı boşanma protokolünü hâkimin uygun kabul etmesi gerekmektedir.
  • Protokol eksiksiz şekilde hazırlanmalı ve boşanmayla ilgili mali durumlar ve varsa müşterek çocuklara ilişkin velayet ve nafaka konusunun tamamının eksiksiz bulunması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartlar sağlanmış ise anlaşmalı boşanma davası kolayca çok kısa sürede hatta tek celsede sonuçlanır. Yani boşanma davası en kısa ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, yukarıdaki anlaşmalı boşanma şartlarını tam bir şekilde sağladığınız takdirde ortalama 1 ay ya da 40 günde davanızın sonuçlanacağından emin olabilirsiniz. 

Anlaşmalı boşanma kaç celse sürer?

Evlilik kurumunu sonlandırmak isteyen eşlerin boşanma konusunda anlaşmaya vardıkları dava türü olan anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin boşanma kararıyla beraber nafaka, tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi hususlarda da uzlaşmaya varmış olmaları boşanmanın kaç celse süreceğini belirleyen konulardır. Türk Medeni Kanunu’nu 166. maddesi ve üçüncü fıkrasında anlaşmalı boşanmanın şartları açıkça belirtilmiş olup kanun maddesindeki ilgili protokol şartlarının kanuna uygun olması boşanmak için yeterli olmayıp, eşlerden birinin kabul etmemesi halinde hâkim boşanma kararını vermeyecektir. Bu şekilde anlaşmalı boşanma davası ya çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir ya da taraflar bu davada boşanma sonucu alamayacaklardır.

Anlaşmalı boşanma dava süreci her yönüyle, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona eren bir dava türüdür. Bu nedenle sancısız ve en kısa yoldan ayrılmak isteyen eşler için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma davası adından da anlaşılacağı üzere eşlerin boşanma ve boşanmanın fer’ileri konusunda uzlaşmaya varamadıkları bir dava türü olduğundan anlaşmalı boşanmadan daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma dava süreci hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için çekişmeli boşanma davası nasıl açılır? konulu makalemizi okuyabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davalarında, tüm koşullar hukuka uygun olarak sağlandığı durumda tek celsede boşanma kararı verilmektedir.

author-avatar

Merve Topbaşoğlu Kolman Hakkında

İzmir Avukat – Arabulucu Avukat Merve Topbaşoğlu Kolman 1991 yılı Manisa doğumludur, 2009 yılında derece ile yerleştiği Yaşar üniversitesi hukuk fakültesinden 2014 yılında 3.lük ile mezun olmuştur.Burslu devam etmeye hak kazandığı Yaşar üniversitesi özel hukuk tezli yüksek lisans eğitim programından oybirliği ile kabul gören aile hukukunda ‘katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağı’ konulu tez çalışması ile 2016 yılında mezun olmuştur.2016 yılında İzmir’de kurmuş olduğu hukuk bürosu ile arabuluculuk & avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu hizmetlerin yanı sıra alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında da mesleki yeterlilik ve tecrübe ile hizmet vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir